Κείμενο των τεσσάρων απολυμένων εργαζόμενων του καταστήματος Rolling Berger Bar. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωσή τους.

Ενημέρωση για τις εκδικητικές απολύσεις στο Rolling Burger Bar

Τέσσερα μέλη του Σωματείου Βάσης Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων στον κλάδο του επισιτισμού Κ. Μακεδονίας ξεκινήσαμε την εργασιακή μας σχέση με το κατάστημα Rolling Burger Bar με το νομικό πρόσωπο ΔΕΛΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε. (στην οποία ανήκουν, μεταξύ άλλων, μια κατασκευαστική εταιρία και ένα mikel, και διευθύνεται από δύο αφεντικά) στα μέσα του 2015.

Στις αρχές Οκτώβρη διεκδικήσαμε μαζί με άλλους συναδέλφους αύξηση του μισθού μας για να καλύψουμε λειτουργικά έξοδα τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του πόστου, (βενζίνες, service, τηλεφωνήματα ) τα οποία καλύπταμε ατομικά, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των αποδοχών μας. Η απάντηση της εργοδοσίας ήταν να καλύψει περίπου το 1/3 των λειτουργικών εξόδων, με συνέπεια το υπόλοιπο κόστος να συνεχίζει να μας βαραίνει ατομικά εφόσον εργαζόμασταν με δικό μας μηχανάκι..

Στην συνέχεια συμμετείχαμε σε όσες γενικές απεργίες έγιναν, κατά την διάρκεια της συνεργασίας μας με την επιχείρηση, καταφέρνοντας μάλιστα τη μια φορά να σαμποτάρουμε την ομαλή λειτουργία του μαγαζιού (που είναι βασική επιδίωξή μας σε μια απεργιακή μέρα), αφού τ’αφεντικά δεν πρόλαβαν να βρούν απεργοσπάστες για να δουλέψουν στη θέση μας.

Στις 23/12 , μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής του δώρου Χριστουγέννων (21/12), διεκδικήσαμε την καταβολή του, η οποία έως τότε δεν είχε πραγματοποιηθεί.. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απρόθυμη και εκπρόθεσμη καταβολή του, σύμφωνα βέβαια με τις ώρες που αναφέρονταν στην σύμβαση εργασίας και όχι σύμφωνα με τις πραγματικές ώρες εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της «συνεργασίας» μας με την εν λόγω επιχείρηση, ήμασταν υποχρεωμένοι να υπογράφουμε κάθε μήνα της αποδείξεις μισθοδοσίας μας, οι οποίες περιλάμβαναν τις προβλεπόμενες αποδοχές των ανάλογων ήμερων αδείας, τις κυριακάτικες προσαυξήσεις, τις προσαυξήσεις των αργιών και των νυκτερινών ωρών εργασίας, χωρίς να αναφέρονται στις πραγματικές ώρες εργασίας μας και επίσης χωρίς αυτά βέβαια να μας καταβληθούν ποτέ.

Όλα τα παραπάνω δεν περιμέναμε να μείνουν αναπάντητα από τα αφεντικά μας. Έτσι, από τον φλεβάρη μέχρι και σήμερα, έχουν ξεκινήσει μια σειρά εκδικητικών απολύσεων. Και, μιας και “δεν τους έπαιρνε” να μας έδιωχναν όλους μαζί, άρχισαν να μας απολύουν έναν-έναν, αφήνοντας ένα περιθώριο 1-2 βδομάδων, μέχρι να “περάσουν” στον επόμενο, προσλαμβάνοντας παράλληλα αντικαταστάτες μας. Προφανώς η ταυτόχρονη απόλυση όλων μας θα εξισωνόταν με μεγάλη μείωση του τζίρου, αφού θα αναγκαζόντουσαν να κλείσουν το συγκεκριμένο πόστο για κάποιο καιρό, και επιπλέον θα φαινόταν ξεκάθαρα πόσο εκδικητικές ήταν οι απολύσεις.

Για πολλά αφεντικά, όπως του RBB, τα λεφτά που χρειάζονται για να μας πληρώνουν όσα δικαιούμαστε δεν τους είναι τίποτ’άλλο παρά ψίχουλα. Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της τάξης τους, μας απολύουν όταν επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν καθημερινά. Είναι ξεκάθαρα τα ταξικά χαρακτηριστικά της επιλογής τους. Αφεντικά είναι! Αυτοί και αμισθί να έβρισκαν κάποιον να δούλευε και να χτυπούσε 12ωρα για την πάρτη τους, δε θα τους χαλούσε. Από την πλευρά μας δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας κλέβουν ούτε cent από τον χρόνο που χαραμίζουμε για να δουλεύουμε. Διεκδικούμε όσα δεδουλευμένα δικαιούμαστε (νυχτερινά, αργίες, επιδόματα, έξοδα μηχανακίου,εξοπλισμό), όπως και την επαναπρόσληψη των τριών μας* και καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συλλογικότητες της πόλης να στηρίξουν τον αγώνα μας.

Απέναντι στις επιδιώξεις των αφεντικών, που μας θέλουν δούλους τους, να οργανωθούμε,με όπλο μας την αλληλεγγύη, συλλογικά και αυτο-οργανωμένα σε σωματεία βάσης και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του απέναντι στ’αφεντικά και τους ρουφιάνους τους.

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και επαναπρόσληψη των τριών από εμάς.

οι τέσσερις απολυμένοι του Rolling Burger Bar

* ένας από τους τέσσερις ζητάει μόνο τα δεδουλευμένα του

Δημοσιεύθηκε στην Uncategorized. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *